Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Aangifte wordt ’hele hobbel’ door Airbnb-uitspraak

Geplaatst op: 18-07-2019, 08:45:39

Onderstaand het nadere commentaar op het gisteren over deze zaak opgenomen artikel ‘Airbnb-verhuur tuinhuisje levert meer op’.

Wie zijn tuinhuis tijdelijk via Airbnb verhuurt, hoeft daar een stuk minder belasting over te betalen dan de Belastingdienst zou willen. Maar de aangifte wordt er niet makkelijker op.

Dat is het gevolg van een uitspraak in een zaak die een echtpaar aanspande tegen de Belastingdienst. Het stel verhuurde in 2015 drie weken hun tuinhuisje via Airbnb, dat leverde ongeveer €3500 op. De belastinginspecteur vond dat over 70% van dat bedrag inkomstenbelasting betaald moest worden, zoals dat gaat bij mensen die tijdelijk hun huis verhuren.

Het stel vond dat de huuropbrengsten niet onder de inkomstenbelasting vielen en stapte naar de rechter. Die gaf het stel gelijk, waarop de fiscus in hoger beroep ging. En daar rolt nu bij het gerechtshof Amsterdam een andere uitspraak uit. Over de opbrengsten hoeft geen inkomstenbelasting (box 1) betaald te worden, maar wel vermogensrendementsheffing (box 3), in de volksmond ’spaartaks’ genoemd.

Lastig

Duidelijk is dat de hoogte van de belasting in box 3 in elk geval een stuk lager uitvalt dan die in box 1. Maar makkelijker wordt het er niet op, zegt Peter Goossens van branchevereniging Register Belastingadviseurs. „Deze uitspraak maakt het voor de gewone belastingplichtige heel lastig om te beoordelen of die nog wel een juiste aangifte doet.”

Wat het niet makkelijker maakt, is dat het ook niet duidelijk is of deze uitspraak ook op gaat voor mensen die bijvoorbeeld een kamer of zolder tijdelijk verhuren, in plaats van een tuinhuisje.

Volgens Jan van de Streek, hoogleraar fiscaal concernrecht aan de VU Amsterdam, moeten mensen die hun tuinhuisje verhuren de waarde daarvan gaan bepalen: „Fiscaal theoretisch moet je het op basis van het aantal vierkante meters van, in dit voorbeeld het tuinhuisje ten opzichte van de hele woning moet berekenen.”

Ook Van de Streek ziet dan de nodige problemen opdoemen voor Airbnb-verhuurders die hun belastingaangifte gaan doen: „Het aangifteprogramma van de Belastingdienst wordt dan een hele hobbel om te nemen. Deze oplossing staat daar namelijk niet in. Het wordt een hele toer om dat zelf in te vullen.”

Wetswijziging

De Belastingdienst laat weten het vonnis te bestuderen en weet nog niet of het in cassatie gaat. Van de Streek verwacht dat wel en denkt dat bij verlies de wet aangepast wordt: „Als je de hele woning tijdelijk verhuurt, moet je over 70% van de opbrengsten belasting betalen. De fiscus vindt het logisch dat het ook zo werkt als het om een deel van het huis gaat. Het ligt daarom ook wel voor de hand dat het ministerie van Financiën de wet gaat aanpassen als ze bij de Hoge Raad deze zaak ook verliezen.”

Bron: bijdrage van 17 juli 2019 van Leon Brandsema op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina